Grön flagg

Gläntan är en Grön flaggförskola

Grön Flagg är en miljöutmärkelse som man får av Håll Sverige Rent. För att få certifikatet och flaggan så ska man ha en lokalpolitisk fadder som är engagerad i arbetet, ha ett miljöråd på förskolan samt tillsammans med barnen uppfylla mål inom ett miljöområde man själv valt. Målen följs upp och godkänns av Håll Sverige Rent.

Läs allt om hur Grön Flagg fungerar på Grön Flagg inne på Håll Sverige Rent
På Gläntan fick vi vårt certifikat för Grön Flagg 2010. Vi har sedan dess arbetat med miljöområden som Återvinning, Odling, Vattenkonsumtion, Energi- och Elförbrukning, Kretslopp, Konsumtion, Giftfri förskola mm.

Våra mål för verksamhetsåret 2016/17

– Mål 1 Tydlig återvinning
Tydlig återvinningsstation på avdelningen. I årets styrkort ska vi arbeta med tydliga miljöer som är uppbygda utefter barnens behov och intressen. På förskolan har alla avdelningar ett eget ställe där de samlar in återvinningsmaterial som sedan ska till en miljöstation. Dessa behövs göras mer tydliga där barnen redan på avdelningen kan sortera materialet i rätt kärl och så att det blir tydligt med vad man kan/får återvinna.

– Mål 2 Återbruk
Vi återanvänder material som ligger i återvinningen i skapandet på förskolan. Vårt mål är att både personal och barn kontinuerligt återanvänder material som finns i avdelningens återvinningsstation. Varje avdelning sätter upp egna mål och aktiviter som är anpassade efter varje barns intresse och behov för att målet.

– Mål 3 Vi går mot en giftfri förskola
Vad är egentligen plast och är all plast farlig? Vi undersöker olika sorters plaster och lär oss vad som ska återvinnas, förbrännas och vad som behövs rensas ur på förskolan. Barnen undersöker olika miljömärkningar. Undersöka skillnaden mjuk och hård plast. De äldsta barnen på förskolan får vara med i jakten på vad som behövs plockas bort och varför plast kan vara farligt för oss och miljön om den hamnar fel. Varje avdelning sätter upp egna mål och aktiviter som är anpassade efter varje barns intresse och behov för att målet.

Förutom allt miljöarbete som vi arbetar med genom våra mål i Grön Flagg, gör vi även dagligen mycket annat:

• Vi använder miljömärkta blöjor.
• Vi använder inte längre wettextrasor med rengöringsmedel utan använder istället särskilda microfibertrasor utan kemiska medel som tvättas och återanvänds.
• Toalettpapper, hushållspapper och pappershanddukar är returpapper.
• Papper och tidningar blir hämtade för återvinning.
• Alla avdelningar sorterar matrester, papper, mjölkförpackningar, smörförpackningar och annat avfall från våra måltider.

• All mat som blir över, skickas iväg och blir till biogas.
• Vi använder bara en och samma leverantör till matprodukter.
• Vårt kök har KRAV märkning på 25 %
• Kaffet är rättvisemärkt.
• Delfinsäker tonfisk.

• Vi har börjat använda lågenergilampor. Och vi tänker på att inte ha lamporna tända i onödan.
• Vi använder galonskoskydd som är tvättbara.
• Vi använder oss av mail för att minska pappersförbrukningen.
.

Har ni tips på hur vi kan bli mer miljömedvetna så hör av er till oss!

Med vänlig hälsning från miljögruppen, Therese och Yasemin

therese.friberg@pysslingen.se
yasemin.sunnefjord@pysslingen.se

Senast uppdaterad: 2017-09-01