Grön flagg

grön flagg

Gläntan är en Grön flaggförskola

Grön Flagg är en miljöutmärkelse som man får av Håll Sverige Rent. För att få certifikatet och flaggan så ska man ha en lokalpolitisk fadder som är engagerad i arbetet, ha ett miljöråd på förskolan samt tillsammans med barnen uppfylla mål inom ett miljöområde man själv valt. Målen följs upp och godkänns av Håll Sverige Rent.

Läs allt om hur Grön Flagg fungerar på Grön Flagg inne på Håll Sverige Rent
På Gläntan fick vi vårt certifikat för Grön Flagg 2010. Vi har sedan dess arbetat med miljöområden som Återvinning, Odling, Vattenkonsumtion, Energi- och Elförbrukning, Kretslopp, Konsumtion.

 

Våra mål för verksamhetsåret 2015/16

– Mål 1 ”Bara jag kan bestämma”
Detta utvecklingsområde handlar om att alla barnen är olika och har olika behov för att må bra. Vi kommer att arbeta med barnens självkänsla, känslor, acceptans och respekt.

– Mål 2 Uterum för alla
Förskolan Gläntan har ”utemiljön” som ett utvecklingsområde detta året, det väver vi in med vårt arbete med Grön Flagg. Ute ska vi skapa olika hörnor som är öppna och välkomna för alla och som tillfredställer allas behov. Det behövs rum och lekar för den/de som behöver lugn och ro samt för de som har ett större behov av rörelse och fysisk aktivitet.
Vuxenstyrda lekar som är öppna för alla barn på Gläntan.
Detta mål är ett mer gemensamt mål där alla måste ta ansvar och delge hur vi kan bygga upp en intressant utemiljö som tillfredställer allas behov. Samt att vi lyssnar och tar med barnen i arbetet.

– Mål 3 Matpedagogik
Mål 3 handlar om att vår kock, Christian, ska komma in till avdelningarna och ha matpedagogik. Han kommer då ha med sig örter och grönsaker som barnen får provsmaka och tillsammans prata om mat och vad som finns i maten han lagar. Vi börjar med våra 5 åringar där pedagogerna och Christian får lägga upp en plan på hur och när. Efter utvärdering får vi se om han även ska besöka 3-4 åringarna osv. Alla avdelningar kommer att få bestämma en önskelunch som redan är inplanerad, kanske har man då även ett nytt recept att pröva eller så kanske man har ett tema som man arbetar med just då som gärna får synliggöras med maten. Vi uppmuntrar barnen med att de gärna får lämna in önskemål om mat/mellanmål till Christian. Dessa matförslag kan man då lämna i kökets egna brevlåda som sitter utanför.
Alla avdelningar kommer att själva sätta egna mål och aktiviteter som handlar om matpedagogik, då blir målen anpassade till respektive barngrupp och mer åldersanpassat.


Förutom allt miljöarbete som vi arbetar med genom våra mål i Grön Flagg, gör vi även dagligen mycket annat:

• Vi använder miljömärkta blöjor.
• Vi använder inte längre wettextrasor med rengöringsmedel utan använder istället särskilda microfibertrasor utan kemiska medel som tvättas och återanvänds. (Det går åt många wettextrasor på ett år och de är stora miljöbovar)

• Diskmedel, tvättmedel, sköljmedel tvål är miljömärkta.
• Toalettpapper, hushållspapper och pappershanddukar är returpapper.
• Papper och tidningar blir hämtade för återvinning.
• Alla avdelningar sorterar matrester, papper, mjölkförpackningar, smörförpackningar och annat avfall från våra måltider.

• All mat som blir över, skickas iväg och blir till biogas.
• Vi använder bara en och samma leverantör till matprodukter.
• Vårt kök har KRAV märkning på 25 %
• Kaffet är rättvisemärkt.
• Delfinsäker tonfisk.

• Vi har börjat använda lågenergilampor. Och vi tänker på att inte ha lamporna tända i onödan.
• Vi använder galonskoskydd som är tvättbara.
• Vi använder oss av mail för att minska pappersförbrukningen.
.

Har ni tips på hur vi kan bli mer miljömedvetna så hör av er till oss!

Med vänlig hälsning från miljögruppen, Therese och Ylva

therese.friberg@pysslingen.se
ylva.hokander@pysslingen.se

Senast uppdaterad: 2016-08-18