Rektorsbrev november 2015

Nu har hösten verkligen kommit även om det dröjde länge innan vi fick ruskväder. Jag tror att det är många av barnen som börjat längta efter snön, som kan lysa upp lite i mörkret. Snö är ju dessutom för många något av det roligaste som finns, oavsett ålder.

Det börjar dra ihop sig till terminsavslut och ett välbehövligt avbrott för våra flitiga elever. Det har varit hög studietakt och mycket ny kunskap som tagits in denna termin. De fina resultaten verkar hålla i sig, det ser vi efter att vi mitt i terminen gjort en analys om läget för alla våra elever. Vi har otroligt ambitiösa och vetgiriga elever på vår skola och vi säger ofta till varandra i lärarrummet att vi är lyckligt lottade som varje dag får träffa dessa fina och intresserade elever. Detta hoppas jag att vi lyckas förmedla i våra veckovisa utskick till respektive elev och föräldragrupp. Tack för att vi får låna era fina barn på dagarna!

Om ungefär en vecka går vår årliga Alfalunch av stapeln. Vi har i år instiftat ytterligare ett pris, nämligen ett pris i konst och design. Jag kan läcka så mycket information som att vi har pristagare i alla de fyra kategorierna i år och det har varit ett klurigt arbete för de olika jurymedlemmarna som har sammanträtt och funderat kring att ta ut de bästa bidragen, då det även i år har varit så många inlämnade bidrag på så hög nivå. Syftet med Alfalunchen är att lyfta fram vetenskap och innovationsförmåga och låta våra kreativa och uppfinningsrika elever fokusera på olika lösningar som ger förbättringar i vårt samhälle. Denna dag brukar vi alla klä oss lite extra fina och äter tillsammans, en 3 rätters lunch, vid vackert dukade bord. Representanter från skolans vetenskapliga råd och från Nobelmuseet delar tillsammans med pedagoger, som suttit i de olika juryerna, ut priserna tillsammans med mig. Priserna består av presentkort från Akademibokhandeln på 500kr. I år kommer vi alla att sitta tillsammans under en sittning, mellan 11.30-13.30 den 10 december. Skoldagen avslutas efter Alfalunchen.

Vi har även ett stämningsfullt luciatåg att se framemot. Detta går av stapeln den 11 december på morgonen under första lektionen. Som vanligt är det år 3 som står för programmet. I år hade vi för första gången både pojkar och flickor som anmälde sitt intresse för att vara skolans Lucia och hädanefter så lottar vi Lucian bland de barn som anmält intresse för uppdraget, oavsett kön. Detta i enlighet med vår likabehandlingsplan.

Vår julavslutning den 18/12 klockan 15.30 genomför vi på samma sätt som förra året. Lite mingel på skolgården bland eldkorgar och tomtar som bjuder på lite gott, för att sedan gå upp till respektive klassrum för en träff där eleverna, klassföräldrarna och klassläraren har förberett hur de vill ha sin avslutning.

Aktuellt på skolan just nu är skrivelsen elevrådet gjort till regeringen, gällande att vi på Alfaskolan ska kunna ta emot några flyktingbarn trots vår långa kö på 3200 elever. Sedan har även skolledningen ihop med några ungdomar i elevrådet varit uppe på kommunen och räckt över en namninsamling där nästintill alla skolans äldre ungdomar skrivit under på att de vädjar om att få konstgräs på fotbollsplanen i Äppelträdgården.

Ledningen på Alfaskolan har också träffat ansvariga på Solna kommun kring vår skolbyggnad och skolgård. Vi på Alfaskolan är inte nöjda med det invändiga underhållet och känner även att vi inte har prioriterats vad gäller att ordna en utemiljö för våra barn och ungdomar som inbjuder till rörelse oavsett ålder på eleven. På Alfaskolan är det nog ganska unikt att de äldre ungdomarna utövar fysiska aktiviteter på rasterna trots lite halvbra förutsättningar. Denna pulshöjning genererar ett helt annat fokus på lektionerna då barnet/ungdomen har fått frisk luft och ett ordentligt avbrott mellan lektionerna. Vi i skolledningen gav också kommunen en inbjudan till att vi gemensamt skulle rusta upp skolgården. Lägger de minst 200000kr i denna investering så gör även Alfaskolan det. Vi kommer fortsätta att ligga på för att få till den utemiljö som ger den bästa lärmiljön.

Trevliga nyheter är att Carolas eko ännu en gång bjuder in till Julbord den 16/12 17.30. Vuxna betalar 300kr och barn 100kr. Bord bokar ni på: alfa@carolaseko.se och det finns ett begränsat antal platser.

Jag har tidigare skrivit om att vi på Alfaskolan har hälsa som ett av våra prioriterade utvecklingsområde detta läsår. Nästa vecka börjar en stresshanteringskurs, Act för en handfull ungdomar för första gången. Ungdomarna kommer under 12 timmar, utspridda på 5 tillfällen, få verktyg för att bättre hantera stress och krav som de upplever att de har. Det är vår kurator Camilla Hamrin samt Pysslingens centrala kurator Rebecca Jernström, som tillsammans håller i denna kurs. Även personalen erbjuds handledning i en liknande kurs av den centrala elevhälsans psykolog Malin Bruhn. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda dessa utbildningar på vår skola då vi ser ett behov av det. Vi är några stycken i elevhälsoteamet som under hösten gått denna kurs och vi är mycket nöjda med vad vi ser att kursen ger.

Föräldrarådet är igång såsom jag skrivit innan och jag hoppas ni följer vilka frågor som tas upp där via Unikum. Vårt föräldraråd och elevråd samarbetar i två frågor. För det första så är det skoltröjor som håller på att tas fram för de som så önskar, mer info kommer nästa termin. Den andra frågan är den om vår utemiljö, där föräldrarådet lämnat in en skrivelse och nu elevrådet uppvaktat kommunen och lämnat in namnunderskrifter. Det är härligt att se hur bra vårt elevråd har börjat fungera nu, då de aktivt driver flera frågor med endast lite vuxenhjälp.

Jag vill också passa på att nämna att vi klarade procentgränserna för skolenkäten som vi bad om er hjälp med, så nu kommer alla svar att kunna beaktas. Tack för er hjälp med detta.

Tyvärr så har vår duktiga sjuksköterska Maria Johanneson valt att gå vidare till annan inriktning i sin karriär. Hon kommer att börja på Mama Mia som BVC-sköterska. Vi kommer att sakna Marias kompetens men är glada att vi fått tag i en bra ersättare. Nya skolsyster heter Susanna Wallström Wrahme och är också en mycket duktig skolsyster som jag arbetat ihop med tidigare. Maria slutar till jul och Susanna kommer den första februari. Susanna kommer att gå bredvid Maria några dagar här i december för att få en ordentlig överlämning av Maria. Även Ekatarina Frisk, textilslöjdspedagog har bestämt sig för att lämna vår skola. Hon kommer att börja arbeta på en skola närmare sitt hem. Vi håller i dagsläget på med rekryteringen men det är mycket svårt att hitta en behörig ersättare. Vi tar tacksamt emot tips från er om ni känner till någon bra syslöjdslärare. Maria Pleventri kommer som ni säkert sett vara föräldraledig snart. Hon går hem i mitten av januari och då faller det sig så bra att Linnea Carlgren kommer tillbaka från sin föräldraledighet under samma vecka. Hur ansvarsområdena ser ut på fritidshemmen får ni information av Joakim om senare. Jenny Elofsson som arbetat på timme med fritidsuppgifter anställs till sommaren -16 då hon gjort ett toppenjobb hos oss. Demond Wiltshire kommer att sluta sin anställning på Alfaskolan och gå till nya utmaningar.

Om en månad är det jul och då får barnen ett välbehövligt avbrott med förhoppningsvis många lata dagar och tid för samtal. Vi startar upp den 7/1 med öppet fritidshem för de som anmält omsorgsbehov. All vår personal kommer denna dag att få gå en Hjärt- och lungräddningskurs samt första hjälpen utbildning och så hjälps vi åt med fritidsbarnen. Dessutom ska vi planera för vårens nationella prov denna dag. Skolan kör igång den 8/1 enligt schema.

Önskar er alla en vilsam och skön julledighet då detta blir sista rektorsbrevet innan jul!

/Mi Åberg Anell

Rektor Alfaskolan


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*