Rektorsbrev augusti

REKTORSBREV AUGUSTI

Hoppas ni alla haft en härlig och vilsam sommar och gjort sådant som ni mår bra av!

Här på Alfaskolan har hela personalgruppen varit igång sedan en dryg vecka och nu är vi alla så laddade för att få utbilda era barn och ungdomar så mycket det bara är möjligt. Vi har träffats och haft några innehållsrika studiedagar alla tillsammans och skolan har storstädats, målats på en hel del platser, nya möbler har kompletterats och ny personal har satts in i hur vi tänker på Alfaskolan. Det har ekat tomt i klassrummen och därför var det så härligt när det i morse vällde in spralliga barn och ungdomar med färgglada kläder som förgyllde vår skolbyggnad. Vi är så glada att vi fått förtroendet att utbilda just ditt barn och ser fram emot ett fint samarbete.

Ibland får jag frågan hur man som vårdnadshavare kan stötta sitt barn i skolarbetet ännu mer. Vi som arbetar på Alfaskolan har ju förmånen att möta engagerade och intresserade vårdnadshavare varje dag men jag har funderat på frågan och skriver nedan Alfaskolans synsätt kring detta för att göra det tydligare:

# Närvaro är A och O för ett gott studieresultat. Det är du som vårdnadshavare som är ansvarig för att ditt barn kommer till skolan och är noga med att lektionstiderna hålls.

#Håll dig underrättad om hur det går för ditt barn i de olika ämnena. All personal på Alfaskolan som arbetar med ditt barn är beredda att tydliggöra var ditt barn står både kunskapsmässigt och utifrån läroplanens värdegrund. Det klart bästa sättet att vara insatt och aktiv i vårt nyanskaffade lärplattform Schoolsoft som du snart får inlogg till.

#Förstärk skolans auktoritet. Fråga öppna frågor om hur ditt barn haft det i skolan och ställ följdfrågor kring vad det lärt sig. Visa att du tycker att barnets skolarbete är viktigt och besök oss gärna i skolan en dag om möjligt. Tycker du att något inte fungerar kontaktar du skolledningen. Inget barn blir hjälpta av att höra vårdnadshavarna klaga på skolan. Tillsammans kan vi vuxna hjälpas åt att göra saker bättre.

#Håll kontakt med andra föräldrar på skolan. Det finns ett stort värde i att känna vårdnadshavarna till ditt barns kamrater. Ett välfungerande kontaktnät kan undanröja många oroliga situationer och då underlättar det om man har ett ansikte på dem.

# Lägg dig i, men var konstruktiv. På Alfaskolan ser vi gärna att du engagerar dig. Vi behöver dina förslag och ideér på hur saker kan förbättras på skolan. Bli klassförälder eller engagera dig i skolans olika råd. Föräldrarådet träffas månadsvis och det Vetenskapliga rådet har ca fyra möten per år. Viktigt att tänka på är dock att du kan ditt barn bäst som individ men att vi är mer vana att möta ditt barn i en gruppkonstellation.

#Hjälp ditt barn med att planera och hitta balans. Hjälp ditt barn utifrån ålder och behov med planering och struktur. Ambitiösa elever kan behöva en vuxens stöd i att hitta balans mellan skolarbete och fritidsaktiviteter. Stötta ditt barn vid hemarbete och uppmuntra om något känns svårt. Vi erbjuder stöd i alla ämnen för de elever som pedagogerna anser har behov. Alla elever på Alfaskolan får from läsåret 2016/17 undervisning i studieteknik.

# Hjälp ditt barn med att hitta hälsosamma rutiner kring mat och sömn. Med risk för att låta tjatig så vill vi poängtera vikten av att äta ordentlig frukost och att även sova ordentligt. Vi behöver er hjälp med detta.

Hoppas era barn bubblar hemma efter uppstarten idag och att de somnar ovaggade efter en pirrig skolstartsdag!

 

Nu hjälps vi åt att göra läsåret 2016/17 till Alfaskolans bästa.

 

/Mi


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*