Rescue Gotland, dag 3-4

Besök på Gotland Biogas

DAG 3

Dagens utflykt gick till Biogas Gotland (biogasgotland.se). Där berättade Rickard Hansson för oss om hur de tillverkar bränsle till bilar och bussar från lantbrukets gödsel och slakteriernas avfall. Även hushållens matrester används.

Genom att använda sådant avfall som en resurs så skapas ett kretslopp där metangas omvandlas till energi istället för att släppas ut i atmosfären och bidra till växthuseffekten.

Vi fick även se hur bussar och bilar tankas med biogas.

Efter utflykten grillade vi hamburgare i skolan och umgicks med varandra.

DAG 4

Måndagen spenderade vi på Atheneskolan. Eleverna höll utmärkta presentationer om de olika skolorna hanterar nedskräpning, sopsortering och återvinning. Vi tittade även på resultaten från en enkät som 100 elever från varje skola hade fått svara på. Frågorna handlade förstås om miljöproblem och förnybara energikällor.

På eftermiddagen höll teknikläraren Oscar Eriksson en workshop som handlade om hur mycket energi som krävs för att ladda en mobiltelefon. Eleverna fick mäta hur många watt som deras mobiltelefoner kräver för att laddas. Detta mått omvandlades sedan till joule. Därefter fick eleverna lyfta vikter motsvarande den energin, vilket var ca 300 lyft med en vikt på 20 kg.

Dagen avslutades med ett knytkalas där alla familjer bjöd på goda svenska rätter.

 

 


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.