Rescue Mallorca, dag 3

2019-05-30

Dag 3 – Föreläsningar

Idag fick vi lyssna på och ställa frågor till kunniga och erfarna personer som är engagerade i miljöfrågor som rör havet.

Först ut var Paplo de Jevenois. Han har länge arbetat för att länderna kring Medelhavet ska få till ett bättre samarbete kring effekterna av jordens allt varmare klimat. Uppvärmningen leder till smältande isar och stigande havsnivåer. Det i sin tur leder till att kustnära bebyggelse riskerar att förvandlas till ruiner när människor inte längre kan bo där.

Dokumentärfilmaren Line Hadsbjerg visade sin film Out of plastic

(https://www.youtube.com/watch?v=MGSapnwwqy0) som visar hur vattnen runt Mallorca är fulla av plast.

Elever från Bendinat bidrog med en performance som handlade om hur världen plötsligt går under på grund av miljöproblem som människorna har skapat. Föreställningen slutade med Ghandis uppmaning: “Vi måste bli den förändring vi vill se.”

Book for Green (https://www.bookforgreen.com) är det prisbelönta projekt som fyra elever från Bendinat har drivit och som om en månad ska presenteras i Scilicon Valley. Det handlar om en bokningssajt där den som bokar hotell samtidigt bidrar med pengar till organisationen Save The Med (https://www.savethemed.org/en/). Alla fyra killarna har varit med i utbytet med Atheneskolan och alltså besökt oss på Gotland!

I den avslutande paneldebatten deltog även marinforskaren Salud Deudero och Aulot Esteban, grundaren av Marilles Foundation (https://www.marilles.org/en/about-us/) som är en expertgrupp kring havsmiljöfrågor.

 

Efter en informationsspäckad dag var det dags för avkoppling på stranden.

 


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.