Förskolan Bojens kök bland de bästa i Sverige

På bilden från vänster: Johan Oreskovic, kock, Linus Leth, kökschef och Ronja Hultberg, köksassistent.

Kabyssen, som köket på förskolan Bojen kallas, är en av tio finalister i White Guide Junior. Det som bedöms när de bästa förskoleköken ska utses är inte bara maten utan även miljön vid måltiderna samt det pedagogiska samarbetet mellan köket och resten av förskolan.
– Det känns jätteroligt att vi blivit nominerade men vi vet inte av vem. Det är inte någon av våra kollegor som skickat in nomineringen, så vi misstänker att det är en förälder, säger Linus Leth, kökschef på Förskolan Bojen som ingår i Pysslingen Förskolor.

250 nominerade kök
Drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden runt om i landet har haft besök av White Guide Juniors jurymedlemmar. De har bland annat bedömt smak, näring, måltidsmiljö och service. Därefter har de utsett tio finalister.

– Att vi är med bland de tio bästa är väl ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt. Vi i köket har jobbat tillsammans i ett och ett halvt år nu och vi har utvecklat köket från att bara servera mat här på förskolan till att också laga mat till de andra Pysslingen-förskolorna i samma förskoleområde, berättar kocken Johan Oreskovic.
För att teamet i köket ska kunna servera så bra mat som möjligt är råvarorna en viktig del. Köket är KRAV-certifierat vilket innebär att minst 25 procent av alla råvaror som köps in är KRAV-märkta.
– Till exempel så kommer all potatis vi använder från Stora Tollby gård på Gotland. Potatisen är KRAV-märkt och smakskillnaden från vanlig potatis är väldigt stor. Den här är helt enkelt godare, säger Linus Leth.

500 portioner varje dag
Varje dag lagas 500 portioner i köket på förskolan, en del serveras på Bojen, resten levereras till andra förskolor.
– Det gäller att hålla en hög kvalitet varje dag och att alltid se till att hålla tiden. Klockan 10 hämtas maten så att den kan serveras klockan 11, då är det viktigt att den är färdig att ta med. Vi vill dock hellre att matbilen väntar på oss än tvärtom, så att barnen och pedagogerna på de mottagande förskolorna får så nylagad mat som möjligt, berättar Linus Leth.
Mycket av maten som serveras till barnen är husmanskost, men några färdigpanerade fiskpinnar blir det inte.
– Nej, vi tror på mat lagad från grunden. Självklart blir det halvfabrikat ibland, utan falukorv hade vi inte kunnat servera vår goda korv stroganoff, men vi försöker att laga så mycket som möjligt själva. En favorit hos barnen är morotssoppan, det receptet har vi fått ge till många föräldrar, berättar Johan Oreskovic.

”Världens bästa matgäster”
I höst hålls finalen i White Guide Junior och Senior i form av en stor gala med föreläsningar och prisutdelning. Den främsta sporren i det arbete som utförs i köket är dock barnen på förskolan.
– Dels är det roligt att prata med föräldrarna och kunna tipsa om olika recept som de kan laga hemma, men framför allt har vi ju världens bästa matgäster. Barnen är nyfikna och har en bra inställning till maten och dessutom kan man lita på att de alltid är ärliga, säger Linus Leth.
– Barnen här är vår största inspirationskälla och också våra största fans. Vem behöver vara rockstjärna när man kan vara förskolekock?
De andra förskolorna i förskoleområde 4 som får njuta av Kabyssens mat är Nytorget, Loket, Mariatorget och Brinken, som alla ingår i Pysslingen Förskolor.

Skärmavbild 2016-05-31 kl. 09.39.15 Skärmavbild 2016-05-31 kl. 09.39.33 Skärmavbild 2016-05-31 kl. 09.39.56 Skärmavbild 2016-05-31 kl. 09.40.48 Skärmavbild 2016-05-31 kl. 09.42.56

 

 

 

 

 

Läs mer om Bojen på deras webbplats:
http://www.pysslingen.se/bojen

Följ Kabyssen på Facebook:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009211387846&fref=ts

Följ Kabyssen på Instagram:
https://www.instagram.com/bojens_kabyss/

 


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*