Hulkbiffar får barnen att äta mer grönt

Simon Higgs jobbar som kock på förskolan Söderkulla i Vaxholm och var en av experterna som bjöds in för att tala om hållbar mat i ett av Vaxholms stads hållbarhetsprojekt. Under ett år ska familjerna som ingår i projektet försöka minska sitt klimatavtryck och leva mera hållbart.

Det serveras allt mer ekologisk mat på Pysslingen Förskolor. Simons mål är att uppfostra framtidens konsumenter att vänja sig vid att äta ekologisk mat.

Hur ska man få barn att äta mer grönt?

– Mat ska vara glädjefyllt. När jag gör vegetarisk mat så brukar jag hitta på roliga namn. En grön växtbaserad hamburgare med broccoli, spenat och bondbönor blir en ”hulkbiff” och det gillar barnen. Sen brukar jag alltid tänka säsong för att få grönsaker som smakar gott och mycket. Tomaterna smakar mindre på vintern. Då väljer jag istället andra grönsaker som god vitkålssallad med lite frukt i eller frysta ärtor. Ett annat sätt är att involvera barnen. På vår förskola är barnen med och planterar grönsaker och kryddor som vi sedan använder i matlagningen. Det är också ett sätt att väcka barnen nyfikenhet att lust att smaka.

Har du några smarta hållbara tips när det kommer till mat?

– Återigen, välj varor efter säsong. Då får du bättre råvaror och mer mat för pengarna. Det finns många sätt att minska matsvinnet. Ett bra tips är att använda hela grönsaken. Man kan till exempel skala och slanta ner hela broccolistammen i en sallad, eller rosta blomkålsblasten. Överblivet bröd torkar jag och maler ner till brödsmulor och använder till exempel till att panera en kyckling eller fisk.

Hur brukar du tänka när du sätter ihop veckan matsedel?

– Jag har alltid en fiskrätt, en eller två vegetariska alternativ, en soppa, en kycklingrätt och en kötträtt. Jag väljer så mycket ekologiskt som möjligt. Barnen får gärna önska maträtter, men jag gör min tvist på rätten. Broccolisoppa och pannkakor tillhör favoriterna. För att pannkakorna ska bli nyttigare så använder jag havregryn, chiafrön och havremjölk. De vanligaste favoriterna som spagetti och köttfärssås äter de flesta barnen hemma, så dem undviker jag.

– Jag lagar maten från grunden och låter det ta tid. Det är viktigt att föräldrarna kan lita på att barnen fått hälsosam och vällagad mat på förskolan.

Läs mer


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*