Vår mat – en upplevelse för alla sinnen

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Hos oss i Pysslingen Förskolor vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen.

Eget kök eller catering

På Pysslingen Förskolor har vi både förskolor med eget kök och förskolor som får maten levererad, antingen från andra förskolor eller från cateringkök. Oavsett var maten tillagas är vi noga med att den är god, håller hög kvalitet och att den uppfyller Livsmedelsverkets rekommendationer. Många av våra förskolor är KRAV-certifierade vilket betyder att råvarorna som används i köken är helt eller delvis ekologiska.

Tallriksmodellen

Alla barn i Pysslingen Förskolor ska få en måltid som är baserad på nordiska näringsrekommendationer och på tallriksmodellen: ungefär en knytnäve protein och lika mycket kolhydrater, grönsaker och frukt. Dessutom vill vi att maten som serveras i så stor utsträckning som möjligt ska vara lagad från grunden. Vi strävar efter att minska konsumtionen av kött och halvfabrikat. Vi vill också främja hållbarhet och serverar därför inte rödlistad fisk, genmodifierade livsmedel eller råvaror som är dåliga för miljön.

Minskad klimatpåverkan

Hållbart, vegetariskt och gott! Vårt gemensamma mål är att två av fem måltider som lagas i våra egna förskolekök ska vara helt vegetariska. Vegetarisk kost är inte bara bra för klimatet, utan också för hälsan.

Lustfyllt möte

Miljön är en betydelsefull del av måltiden och därför är vi noga med att tänka på luftkvalitet, ljud, ljus och färg när vi utformar rummen eller platserna där barnen äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

Utbildade kockar

I Pysslingen Förskolor är vi stolta över att ha en övergripande måltidsstyrning för att säkerställa kvaliteten på vår mat. Vi har bland annat en måltidspolicy och riktlinjer som riktar sig till kockarna och kökspersonalen. Vi anordnar också regelbundna nätverksträffar och utbildningar som handlar om råvaror, tillagning och måltid.

Vill du veta mer?

Vill du veta hur den förskola du är intresserad av jobbar eller vilken mat som serveras där? Gå gärna in på förskolans egen webbplats och läs mer där. Du kan även kontakta förskolan och be om riktlinjer eller måltidsfilosofi. För att hitta våra förskolor, klicka här.

Läs också

Lust och intresse för maten vi äter
Måltidsvärdar som främjar delaktighet

Senast uppdaterad: 2019-11-26