På nya förskolan Isälven byggs en värld på barnens nivå

Förskolan Isälven i Hägerstensåsen är än så länge bara ett skal. Men här håller det just nu på att skapas en plats där barn får mötas, utforska, leka och inspireras tillsammans. 

– Det är roligt att vara med från start och förverkliga vår vision, berättar Ina Kainelainen, biträdande förskolechef, när vi vandrar runt på det som ska bli förskolan Isälvens stora naturgård. Här skapas just nu tre olika utomhuszoner för barn i olika åldrar. Här byggs också en motorikbana, en vattentrappa för experiment, en björnby med mysiga små trähus och en härlig utomhusateljé.

Ina i björnbyn

Bakom oss står huset – en gul träbyggnad med vackra rum, stora fönster, ett naturligt ljusinsläpp och en fin utsikt över Hägerstensåsens talltoppar. På förskolan finns också ett eget kök där kocken kommer att laga mat från grunden.

– Matlagningen kommer att blir en viktig del i vårt pedagogiska arbete med barnen, och vi kommer att ha ett hållbart tänk kring måltid och råvaror, säger Ina.

Lärmiljöer på barnens nivå
Isälven är den tredje förskolan som Ina är med och startar. Förskolan, som öppnar i januari 2019, ska precis som de tidigare nystarterna bli en Reggio Emilia-inspirerad förskola där miljön är noga uttänkt. Så snart huset står helt klart kommer Ina och hennes kolleger att få ansvar för att inreda det.

På Isälven utformas lärmiljöerna så att barnen kan få inflytande och påverka själva. Inredningens höjd och utförande utgår från att barnen ska kunna plocka fram och plocka undan det de vill ha, när de vill ha det. Det kommer att bli en viktig del av det vardagliga lärandet, både att ta ansvar för materialet och för att fånga barnens nyfikenhet och lust att lära.

Ina Kainelainen inspekterar kapprummen

– Att bygga en värld på barnens nivå bidrar till att barnen känner sig välkomna. När de kan nå allt själva blir det lättare för oss att ta tillvara på barnens olikheter. Pedagogernas uppgift blir att följa och uppmuntra barnens initiativ, främja deras kreativitet och fantasi och på så sätt leda barnen vidare i sin utveckling, berättar Ina.

– Man kan lära sig nya saker på många olika sätt och alla är barn är olika i hur de lär sig. Miljön och vårt pedagogiska förhållningssätt gör det möjligt för oss att låta barnen lära sig på sitt sätt, utifrån vad de intresserar sig för just nu, fortsätter Ina.

Isälven

Trygga barngrupper och stabila relationer
När man startar en ny förskola gäller det att skapa en bra plan så att pedagogerna och barnen växer i takt. Målet är att bygga hållbart och långsiktigt.

– Barn och pedagoger måste få tid att bygga relationer och skapa en bra kultur där alla trivs och utvecklas. För allas bästa låter vi det ta tid, med regelbundna inskolningar där gruppen hinner landa ordentligt innan det är dags för nästa inskolning, säger Ina.

Samtidigt ska ett nytt team av pedagoger börja arbeta ihop.

– Pedagogerna har sin kompetens och sina erfarenheter, tillsammans kommer de att skapa en helt ny kultur. De har ju aldrig arbetat ihop förut och därför är det viktigt att ledningsteamet stöttar dem, säger Ina.

Materialet presenteras på ett inbjudande och tillgängligt sätt

Kulturen ledningsteamet tror på bygger på ett kollegialt lärande med tydlig återkoppling och uppföljning. Där man är lyhörda och lyssnar på varandra, barnen och föräldrarna och samtidigt visar en tydlig riktning genom mål och vision. De vill skapa en miljö där man kan vara flexibel, vågar testa nytt och kan göra om när det inte blir rätt. En miljö som stärker individerna så att de är starkare tillsammans än var för sig.

En miljö där alla trivs
– När våra medarbetare mår bra, mår barnen bra och när barnen mår bra mår vårdnadshavarna bra. Det är en uppåtgående spiral där alla påverkar varandra. Ledningsteamet stöttar och skapar bästa möjliga förutsättningar för att spiralen ska fortsätta snurra uppåt. Då kan vi nå våra mål och hålla vad vi lovat vårdnadshavarna – att vi ska följa barnens intresse så att de får använda sig av sin fantasi och kreativitet för att utvecklas på sitt bästa sätt, säger Ina.


Läs mer
Förskolan Isälven ligger på Kamrerarvägen 17 i Hägersten strax söder om Stockholm och förväntas öppna i januari 2019. Läs mer och gör en intresseanmälan på http://www.pysslingen.se/isalven.


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*