Träd för barns rättigheter på fler Södermalmsförskolor

I går invigdes träd för barns rättigheter på ytterligare tre av förskolorna på Södermalm. Barnen på Grönkulla, Katrineberg och Zinken har därmed fått symboler som varje dag påminner dem om deras rättigheter och alla människors lika värde. Sedan tidigare har även barnen på Södermalmsförskolorna Långholmen, Björngården och Vita Bergen invigt träd på sina förskolor.

Trädet på Grönkulla är Jonas Paulmans tvåhundrade träd för barns rättigheter, och trädet på Zinken blev det tjugonde på Södermalm.

– Det känns fantastiskt att ha uppnått denna milstolpe. Målet från början var att inviga hundra träd, och nu har vi passerat det dubbla, säger han.

Jonas Paulman är en av de personer som staten bad om ursäkt i stadshuset 2011 i samband med en vanvårdsutredning om missförhållanden i barnavården. Jonas leder nu den ideella föreningen Barnens Träd och cyklar landet runt för att sprida kunskap om barns rättigheter och motverka att fler barn kommer i kläm på samma sätt som han gjorde. Trädet som symbol är viktig för Jonas.

– När jag inte fick kärlek som barn fick jag krama träd. De stod alltid kvar, det gjorde inte de vuxna. Nu fungerar dessa träd som påminnelser om att vi aldrig får glömma barnens rättigheter, säger han.

Vill lämna stafettpinnen vidare
Susanne Ålund är utvecklingschef på förskolorna och är den som drivit arbetet med att inviga träden för barns rättigheter. Tillsammans med Jonas Paulman cyklade hon igår mellan Grönkulla, Katrineberg och Zinken med en stafettpinne som lämnades mellan förskolorna till invigningarna.

– Inför den här dagen har vi pratat med barnen om FN:s barnkonvention och invid träden kommer vi att sätta upp en plakett med text från barnkonventionen. Träden gör arbetet med värdegrunden mer konkret för barnen, berättar hon.

– Nu hoppas vi att någon mer förskola vill ta över stafettpinnen från Zinken, antingen en förskola i Stockholmsområdet eller någon av våra förskolor i Skåne, säger Susanne Ålund.

 

 


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*