Om vår inskolning

En stor händelse i livet
Det är en stor händelse att börja i förskolan! Därför vill vi att starten ska bli så bra som möjligt. Inskolningen är ett jättebra tillfälle för oss att lära känna varandra. Här får vi i lugn och ro lära känna ditt barn och få reda på mer om vad ditt barn tycker om, vilka rutiner hen är van vid och vad du som förälder tycker är viktigt för ditt barn.

Föräldraaktiv inskolning
Inskolningen hos oss bygger på ett gott samarbete mellan dig och oss pedagoger. För oss är det viktigt att du känner till hur vi arbetar och vilken uppgift du har i inskolningsprocessen. Föräldraaktiv inskolning innebär att du är med ditt barn på förskolan de tre/fyra första dagarna och visar vägen. På så vis får även du bekanta dig med alla rutiner: lek, aktiviteter, måltider, vila och toalettbesök. Tillsammans får ni då möjlighet att lära känna miljön och pedagogerna under trygga och tillitsfulla förhållanden. Om du som förälder är positiv och aktiv under inskolningen hjälper du ditt barn att förstå att förskolan är en rolig plats att vara på och att ditt barn kan känna trygghet där.

Dags att lämna över till pedagogerna
Efter ungefär tre/fyra dagar är det dags att lämna över ditt barn till oss pedagoger. Då är det viktigt att du känner dig trygg och redo. Om du eller ditt barn behöver fler dagar på er går det utmärkt att förlänga inskolningstiden. När du har lämnat ditt barn på förskolan behöver du finnas tillgänglig på telefon under den resterande tiden av inskolningen och vara beredd på att komma och hämta ditt barn om vi ringer efter dig.

Att tänka på inför inskolningen
Som förälder kan det vara en god idé att förbereda din arbetsplats på att du kommer att vara upptagen med att skola in ditt barn på förskolan under den närmaste tiden. Inskolningen blir ofta bäst när man kan ta det lugnt och känna sig avslappnad. Du behöver inte ta med dig något särskilt den första dagen om inte förskolan har bett dig om det. Så småningom kan det vara bra att ta med extrakläder och regnkläder att lägga på hyllan. Du behöver också se till att förskolan har korrekta kontaktuppgifter till dig.

 

Senast uppdaterad: 2020-08-06