Gravad lax med dill och citron

Du behöver:
1 kg laxfilé, färsk utan skinn, av mittbiten
0,75 dl strösocker 0,5 dl salt
1 tsk vitpepparkorn, grovkrossade
1 st citroner), skalet
12 st dillstjälkar, krossade

Så här gör du:
Dag 1:
1. Putsa laxen så att den är slät och fri från ben och hinnor. Skär laxen på längden i två avlånga bitar.
2. Blanda socker, salt och peppar till gravningen. Gnid in laxen med blandningen. Strö över rivet ci- tronskal och dillstjälkarna.
3. Lägg laxfilén i dubbla plastpåsar. Låt stå 1 timme i rumstemperatur så att gravningen startar. Lägg in laxen i kylen mellan två tallrikar, så att det blir tyngd på laxen. Låt grava till nästa dag.

Dag 2
4. Ta ut laxen och torka den nästan torr med hushållspapper men se till så att kryddorna inte faller av. Lägg laxen i en ny plast- påse och grava ytterligare 1–2 dagar i kylen.


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*