Billdals Ridklubb av Nicole 6A

Billdals Ridklubb

Klubben med mer än 850 medlemmar och mottot den lilla klubbens anda med den stora klubbens möjligheter. Precis det.

Billdals ridklubb startade 1993 ridskoleverksamhet och är idag den näst största klubben i Göteborg med mer än 850 medlemmar men trots det är stämningen fantastisk. Iallafall enligt Hanna som jag har varit och träffat.

Vad är det bästa med Billdals ridklubb?
– Jag tycker nästan allt är bra med något som jag tycker är fantastiskt bra är stämningen på hela klubben, alla är välkomna och gemenskapen mellan alla olika åldrar och personligheter är otroligt bra! Några utav dem jag känner bäst är minst 3 år yngre än mig och det är väldigt kul! säger Hanna och ler medan hon klappar på sin favorithäst Brownie.

Även ridläraren Jenny Lerge som jobbat på Billdals Ridklubb i 8 år säger att de hela tiden jobbar mot sitt motto Den lilla klubbens anda med den stora klubbens möjligheter för att alltid välkomna alla hur stor klubben än blir och hålla kvar gemenskapen.

Verksamheten är uppbyggd på ridskolan vilket är den största delen, tävlingar och inackorderingar.
-Tävlingarna planeras i god tid och framförallt om tävlingen är stor, men i vanliga fall bestäms klasser och om det är dressyr bokas en domare och annars bara en överdomare, du ska även ha tag i ideella funktionärer och sedan skrivs en proposition med information som skickas in till Svenska Ridsportförbundet som godkänner tävlingen så att människor kan anmäla sig berättar Jenny.

Ridskolan som är igång hela veckan utom söndagar har 46 ridbara hästar och två små shettisar som mest används till barngruppernas 45 minuters teori innan eller efter varje lektion. Ridlektionerna är på nybörjarnivå från 30 minuter långa och fram till 1 timme långa för ryttare som vill utvecklas mer. Hästarna finns i alla storlekar och är speciellt inriktade på vissa grenar.

Jag frågar Jenny hur en vanlig dag som ridlärare på Billdals Ridkubb ser ut och får svaret,
-Det ser väldigt olika ut från dag till dag men en vanlig måndag börjar med att bygga upp hinder klockan 13.00 och sedan hålls en hoppträning innan det finns tid för att planera inför kvällens lektioner och hästkunskap säger Jenny.

På anläggningen finns även 8 privat stall med allt ifrån ponnys till stora hästar som satsar på hoppning eller dressyr. Alla stallen är olika stora och har olika fördelar och nackdelar som till exempel stor sadelkammare eller liten stallgång. Privathästarna är unga som gamla och rids av ungdomar som vuxna. Boxkön är lång och under dagarna finns personal tillgänglig hela tiden för att fodra, släppa ut hästar och vissa köper även till att få boxen mockad och höet framlagt.

Jenny berättar också att något hon kommer ta med sig från att ha jobbat på Billdals Ridklubb är att dem satsar väldigt mycket på sina anställda och ger alla en möjlighet att utvecklas.

Anläggningen har 2 ridhus och en paddock som just nu är under renovering. Det finns även tillgång till fina ridvägar i Billdals park.

Under helgerna hålls hopp och dressyrtävlingar från klubbnivå till elitnivå. Klubben satsar mycket på sina tävlingsryttare framförallt i hoppningen och har lag med i de flesta olika divisionerna. Klubben är en framgångsrik tävlingsklubb både när det gäller resultat och egna tävlingar, till exempel har både Nellie Berntsson och Jens Fredriksson pratat väldigt gott om tävlingarna. Klubben vill uppmuntra sina tävlingsryttare och vill att alla ska ha möjlighet att utvecklas.

För att detta ska kunna genomföras och klubben ska kunna satsa ännu mer lägger de stor vikt vid att ha måna olika duktiga tränare som kommer till anläggningen för att hjälpa alla ryttare från små till stora. Det hålls träningar flera gånger i veckan i både dressyr och hoppning och även för ridskoleryttare finns det möjlighet att utvecklas utöver de vanliga ridlektionerna genom privatlektioner som hålls i både hoppning och dressyr för alla olika 9 ridlärare under veckorna. Då har man möjligheten att rida från 1 person till 4 personer på samma gång i 45 minuter på en ridskolehäst.

Varför valde du att arbeta på just Billdals Ridklubb?
-Det var på grund av att det var den klubben med bäst ryckte och dem hade även fantastiska referenser säger Jenny.

Under lov och högtider som till exempel under höstlov och liknande hålls klubbtävlingar i framförallt hoppning för ridskolans elever och på till exempel lucia och hästens dag hålls olika föreställningar som luciatåg till häst och duellhoppning med marknader och försäljning i alla olika former under dagen.

Något som även är väldigt populärt på Billdals Ridklubb är ridlägren de anordnar på sommaren. Det är allt ifrån dagläger till träningsläger på 1 vecka. Du får en eller flera hästar att rida varje dag och ridpassen blandas med teori och olika aktiviteter. På vissa ridläger sover men även över på anläggning.

Många som börjar på ridskolan är barn kring 5-7 år och till exempel 16 åriga Sofie med favoritponnyn Liza som jag har intervjuat säger att hon började rida här bara för att hennes kompisar gick här medan Hanna som ridit här i hela 9 år säger att hennes mamma var hästintresserad och att hon ville att Hanna skulle börja med hästar och när de flyttat hit valde hon att sätta Hanna i kö här.

Men när jag frågar Sofie vad det bästa med Billdals Ridklubb är behöver hon tänka efter,
– Hmm vad svårt.. hästarna och ridlärarna tycker jag är riktigt bra men Ungdoms sektionen som jag är med i och alla mina vänner är nog det bästa säger Sofie med glad ton.

Ridskolan har ungefär 750 uppsittningar under varje vecka i alla nivåer. Det finns även gruppen för funktionshindrade och under kvällar och helger hålls träningar i det ena ridhuset för privatryttare. Både Hanna och Sofie rider två gånger i veckan för ridläraren Jenny Lerge som även håller mycket i dressyrtävlingar och tar hand om flera av lagen som rider i dressyr för Billdals Ridklubb.

Framtiden för Billdal är stor och Jenny berättar att de planerar att hålla i ponny och storhästSM inom kort tid och även att de ska hålla i lagSM i dressyr.
-Annars är planen bara att vi fortsätter utvecklas i samma takt säger Jenny.

Källförteckning:

Billdals Ridklubb – http://www.billdalsridklub.com
Billdals Ridklubb – www5.idrottonline.se/BilldalsRK
Billdals Ridklubb recensioner – http://www.gp.se

Intervjuer:
Ridlärare på Billdals Ridklubb – Jenny Lerge
Ryttare på Billdals Ridklubb – Hanna Cederstrand
Ryttare på Billdals Ridklubb – Sofie Adolfsson


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*